Groei in directe afzet aan de retailmarkt

Een sterke lokale keten

Met verschillende bedrijven werken we hard aan het ontwikkelen van een sterke lokale keten. Hierdoor kunnen we de specialistische kennis en ervaring op elkaar aansluiten. Door met elkaar meer activiteiten in de keten zelf  uit te voeren, versterken we de regionale economie.  

Spruiten: inspelen op de marktvraag

In het teeltjaar 2015-2016 zijn we op 16 hectare begonnen met de teelt van spruiten. Hierin werken we in de teelt en afzet samen met de Flevolandse bedrijven Herbert Bio B.V. en Green Organics. inmiddels werken we in het teeltjaar 2016-2017 op 83 hectare en hebben we geïnvesteerd in machines voor de bewerking en de oogst. We telen met name voor de industriemarkt, waarvoor de oogst wordt ingevroren. Bij deze bedrijven is er een grote vraag naar biologische spruiten. In de loop van het seizoen kunnen we ook verse spruiten leveren. Dit zijn kleinere hoeveelheden die we iedere week afleveren. Met onze samenwerkingspartners werken we aan de ontwikkeling van sterkere spruitenrassen, die minder vatbaar zijn voor ziektes.

Peterselie: Uitdaging in onkruidbestrijding

Na in 2015-2016 te zijn gestart met 15 hectare peterselie, telen we in 2016-2016 op 46 hectare. In samenwerking met onze afnemer, het Flevolandse bedrijf VNK Herbs, komen we hiermee tegemoet aan de vraag uit de markt. Ook kijken we samen hoe we het proces van teelt en oogst kunnen verbeteren. Het bestrijden van onkruid in dit gewas is lastig. We experimenteren met een ander maairegime, waardoor we zorgen voor een snellere bodembedekking. Ook experimenteren we met verschillende rassen.

Wortelgewassen: directe afzet aan retail 

Ook in het gewas pastinaken zijn we gegroeid in areaal. in 2016-2017 telen we dit gewas op 36 hectare en zijn we een grote Nederlandse pastinaakteler geworden. In de verwerking en afzet werken we samen met de Flevolandse bedrijven Arenosa en Bio Brass. Doel is de pastinaken het hele jaar te kunnen leveren aan de supermarkten. Hiervoor experimenteren we met verschillende rassen en met de beste mogelijkheden om pastinaken te kunnen bewaren.
 

Onze certificeringen