Veldworkshop Strokenteelt op Biovelddag 2019


Loop mee met o.a. Roy Michielsen van ERF in de veldworkshop Strokenteelt op 20 juni op de Biovelddag en hoor onze ervaringen op onze eigen 50 hectare strokenteelt.

Veldworkshop Strokenteelt tijdens BioVelddag 2019

"Met strokenteelt minder afhankelijk van de grillen van de natuur"

Op 20 juni 2019 om 15.30 uur wordt op de BioVelddag de Veldworkshop Strokenteelt gegeven. Op stroken van 6, 12 en 24 meter teelt ERF BV verschillende gewassen op een perceel van 50 hectare. De totale vruchtwisseling en gewas oppervlakte blijft met strokenteelt in stand, alleen ligt een gewas in stroken uit elkaar. De ruimtelijke diversiteit aan gewassen op één perceel wordt door strokenteelt sterk verhoogd. Dit ondersteunt en stimuleert biodiversiteit, wat waardevolle diensten oplevert. Zo biedt strokenteelt voedsel en schuilgelegenheid aan natuurlijke vijanden. Hiernaast biedt strokenteelt perspectief voor preventie en beheersing van ziektes. Bij slimme combinaties, van bijvoorbeeld gras en aardappelen, wordt de verspreiding van phytophtera in aardappelen vertraagd, waardoor het zich niet over de breedte kan verspreiden omdat het gras niet vatbaar is. Slimme combinaties maken is belangrijk, dan is strokenteelt praktisch haalbaar en de gewassen oogstbaar.

Roy Michielsen van ERF : "Het doel van ERF met strokenteelt is om de stabiliteit te bevorderen. We denken vooral voordeel te kunnen halen door minder afhankelijk te worden van de grillen van de natuur, ziekten en plagen." In deze strokenteelt workshop deelt Roy de eerste ervaringen. Hoe kwam deze innovatie tot stand, wat gaat goed en wat blijkt lastig? Samen met de onderzoekers, Dirk van Apeldoorn en Fogelina Cuperus (WUR - Open teelten), lopen we langs de strokenteelt percelen en worden resultaten en ervaringen gedeeld. Deze workshop wordt u op de BioVelddag aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen zich nadien inschrijven voor een Masterclass Strokenteelt op 8 juli 2019 en voor een Innovatietraining Strokenteelt die in het najaar gepland staat. Hiermee is het mogelijk om in seizoen 2020 te starten met strokenteelt op het eigen bedrijf. De Masterclass en Training vinden plaats bij ERF in Zeewolde. Meld je aan via BioAcademy: 

 https://bioacademy.nl/nl/aanbod/masterclass-strokenteelt-184/

Onze certificeringen