Jaco Burgers vertelt over kansen robotisering in de landbouw


De ontwikkeling om robots in de landbouw te kunnen gebruiken vordert gestaag. Jaco Burgers licht aan de NOS toe waarom hij er naar uit kijkt ze in te kunnen zetten.

Landbouw-robots zijn 24/7 inzetbaar  

In een opname van NOS vertelt Jaco Burgers welke mogelijkheden en voordelen een robot biedt bij het beheersen van onkruid tussen de gewassen. Aansluitend vertelt Jan Kamp van Wageningen University & Research over Robotti: Een proefrobot die op dit moment wordt getest en de technologische ontwikkelingen die we in de toekomst kunnen verwachten.   

Terwijl ze languit en voorovergebogen op een zelfrijdend wiedbed liggen, verwijderen werknemers met de hand onkruid tussen de plantjes peterselie op een akker van ERF in Flevoland. Arbeidsintensief werk dat binnenkort mogelijk verleden tijd is. Jaco Burgers kijkt er naar uit. "Ik ben een groot voorstander van robots. Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden. Er zijn bijna geen Nederlanders die het werk willen doen", vertelt hij. En een bijkomend voordeel: "De robot werkt constant, is nooit ziek en werkt altijd even snel. Daarnaast kan hij 24 uur per dag doorgaan. Met mensen ben je ook aan de Arbeidstijdenwet gebonden."

Voorgeprogrammeerd schoffelen en onkruid herkennen

De Wageningen Universiteit is volop met de ontwikkeling van zo'n zelfrijdende landbouw-robot bezig en hoopt hem snel bedrijfsklaar te maken. "Het apparaat kan op dit moment op een voorgeprogrammeerde route schoffelen in een veld. Hij kan dat doen zonder dat er iemand op zit en we kunnen hem uitrusten met een camerasysteem. Daarmee kan hij door middel van kunstmatige intelligentie de plant onderscheiden van het onkruid," aldus Jan Kamp van de Wageningen Universiteit. 
Robotti WUR

Die laatste functie geeft de Robotti, zoals de proefrobot heet, veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het zelfstandig wieden of platspuiten van onkruid. "We zijn er heel hard mee bezig", zegt Kamp. "We verwachten zelf dat we volgend jaar de eerste toepassing hebben; het verwijderen van resten van aardappelen bij bietenplanten. En dat is dan een opstap naar meer." Volgens Kamp is er in de sector veel vraag naar dit soort robots en zal in de toekomst de nu nog hoge kostprijs snel dalen.

Onkruid platspuiten zal biologisch bedrijf ERF niet toepassen, maar Jaco Burgers wil er in ieder geval snel mee aan de slag. De huidige robots zijn voor zijn peterselieplanten nog geen oplossing, want die plantjes groeien te dicht tegen elkaar. Maar als er een robot komt die het onkruid eruit kan selecteren, is Burgers bereid er flink voor in de buidel te tasten. "Als je kijkt wat er nu op de markt is, kost een zelfrijdend voertuig al snel 100.000 euro. Dat is een hoop geld, maar arbeidsinzet voor het wieden zijn ook hoge kosten. Ik geloof zeker in de techniek met robots en denk dat we er in de toekomst veel meer mee gaan doen."

Artikel gebaseerd op bron: 
"Vraag naar meer robots in de landbouw: die kunnen wél 24 uur per dag door"
www.nos.nl / Binnenland / 7 augustus 16.32

 

Onze certificeringen