Minidocu Strokenteelt & Agroforestry


Flevocampus brengt vernieuwend boeren in Flevoland in beeld. In aflevering 4 vertellen ERF en Stichting Weerwater over de ins en outs van strokenteelt en agroforestry.

Ondernemers, onderzoekers, boeren en studenten

Op de grens tussen de stad en een van de meest productieve landbouwgebieden ter wereld neemt Flevo Campus het stedelijke voedselvraagstuk onder de loep.  Ondernemers, onderzoekers, boeren en studenten bekijken hoe daarin moet worden samengewerkt en brengen voedselinnovaties in de praktijk.

Flevo Campus Farms

In Flevo Campus Farms, een serie korte documentaires, brengt Janno Lanjouw van Flevo Campus het vernieuwende boeren in Flevoland in beeld. In aflevering 4 bekijkt hij twee typen landbouw die voor afwisseling zorgen en laat hij zich informeren over de ins en outs van grootschalige strokenteelt en van agroforestry. Geen eentonige akkers volgeplant met een en hetzelfde gewas, maar volop variatie!  

Strokenteelt: meer biodiversiteit, stabielere opbrengst en minder gewasziektes

Op het ca. 40 ha. grote strokenteeltperceel aan de A6 bij Almere, vertelt Roy Michielsen van ERF aan Janno hoe het experiment is opgezet maar vooral ook hoe je er praktisch in werkt als boer en welke resultaten dit al oplevert. Het bevalt zo goed dat er in teeltjaar 2020 60 ha. strokenteelt bij komt, waar ook grootschalige agroforestry (strokenteelt gecombineerd met bijv. fruit- of notenbomen) in wordt opgenomen.

Voedselproductie in 3D 

Op kleine schaal is er al agroforestry in Flevoland en Janno bezoekt hiervoor het Utopia-eiland in het Floriade-terrein. Stichting Weerwater heeft daar al bomen ingeplant en ERF bewerkt er de éénjarige gewassen. De ingeplante rassen worden goed gedocumenteerd, zo staan er onder meer walnoten, amandelen, zwarte bessen en pruimen en wordt goed gekeken wat iedere plant, struik of boom nodig heeft aan zonlicht en voeding. Voedselproductie in 3D, zoals Janno het schetst. gewassen en struiken van rassen die meer schaduw tolereren, zorgen in de juiste combinatie voor meer opbrengst dan apart geplaatste gewassen en struiken.  

Bekijk de docu over strokenteelt en agroforestry hier

Onze certificeringen