Eiwitrijke gewassen in ons bouwplan: Soja en veldboon


Soja en veldbonen dragen bij aan de eiwittransitie, aan bodemverbetering én -als gewas in onze strokenteelt- aan verbetering van biodiversiteit.

Goede kansen voor sojateelt in Nederland

In 2020 doet ERF voor het tweede jaar mee in 'Dutch Edamame'. "Samen met zeven andere Flevolandse telers telen we verse soja, waarvan we 9 hectare hebben ondergebracht in ons bouwplan. Zowel volvelds als in onze strokenteeltpercelen," vertelt Jaco Burgers, directeur van ERF. "Soja trekt veel natuurlijke vijanden aan en heeft een lange bloeiperiode, die goed past bij andere gewassen die we in stroken telen."

Aanpassingen ten opzichte van het vorige seizoen zijn dat ERF dit jaar in de soja een proef heeft aangelegd met geënt en niet-geënt zaaizaad. Ook is het gewas vier weken eerder gezaaid dan vorig jaar, waardoor het verwachte rendement beter zal zijn. "Het komt in ieder geval mooi op," constateert Burgers, die naast soja meer vlinderbloemigen zoals veldbonen in het bouwplan opneemt in de zoektocht naar gewassen voor de eiwittransitie. 

Daarnaast wordt er dit jaar een telerscoöperatie opgericht. "Op termijn kunnen we daardoor als pioniers rendement uit de investering halen," legt Burgers uit. "De keten wordt hier beter van. We onderzoeken nu hoe we de coöperatie gaan vormgeven." 

Lees verder over het Flevolandse project Dutch Edamame en het proefproject Growing Green Proteins
Bronartikel: "Teelt van verse soja moet rustig groeien", Nieuwe Oogst

edamame@greenorganics
Foto Dutch Edamame: Green Organics

Onze certificeringen