Leer mee met de Lighthouse Farms


Tijdens de Covid-19 pandemie blijven de 11 Ligthouse Farms kennis ontwikkelen en van elkaar leren. Kijk met ons mee op onze bedrijven!

Op 26 Februari 2021 hebben alle elf Lighthouse Farms volop informatie uitgewisseld.

Lighthouse Farms - Digitale ontmoeting

Bekijk alles hier via onze interactieve samenvatting of bekijk een aantal video's hieronder:  

Bekijk hier een interactieve tour over de Colombiaanse Lighthouse Farm: Cauca Climate Smart Village 
Op deze boerderij in zuid-west Colombia zijn vanuit zeven omringende dorpen 164 huishoudens betrokken bij klimaat-slimme landbouwoplossingen in de teelt van met name koffie, suikerriet en groenten voor lokale afzet.

In deze introductievideo maak je kennis met Lighthouse Farmers en hun aanpak:
Lighthouse Farmers vertellen: 
"Veel collega-boeren horen vaak 'Dat is niet mogelijk op onze boerderij' of 'Dat kan niet in onze regio.' Dit is niet waar. Wij weten nu dat alles mogelijk is en alles kan veranderen."   

"Het is heel inspirerend om al die verschillende voorbeelden te zien in heel verschillende landen, met heel er verschillende situaties en verschillende ecosystemen. Ieder bedrijf is een voorbeeld in de eigen regio met met een lokaal passend doel en werkend systeem. We respecteren elkaars manier van werken en proberen met veel enthousiasme nieuwe methodes uit die we van elkaar leren."   

Bekijk hier een kennismakingsvideo waarin Rogier Schulte (Wageningen University) specifieke farms laat zien. Rogier:
"Ze zijn voorbereid op de toekomst door zowel bij te dragen aan voedselzekerheid als door een oplossing te bieden voor onze duurzaamheidsuitdagingen: Het terugdringen van de klimaatverandering, het beschermen van biodiversiteit en het leveren van schoon water. Zo zie je in Ierland hoe de productie van rundvlees mogelijk is, niet alleen zonder impact op de leefomgeving maar zelfs met een positieve bijdrage aan het milieu en aan onze gezondheid.


Presentatie Lighthouse FarmsIn Nederland zie je bij ERF hoe je verrassend eenvoudig een strokenteelt-gewasrotatie kunt realiseren die -in tegenstelling tot monoculturen- op een natuurlijke manier ziektes helpt bestrijden en biodiversiteit ontwikkelt.

In Finland staat een boerderij die naast voedsel ook energie en brandstof levert, maar dan zónder concurrerend landgebruik voor deze producten.

Op de Indonesische Lighthouse Farm combineren verschillende boeren verschillende complexe vormen van rijstproductiesystemen op één boerderij die door de combinatie zorgt voor een hogere totaalopbrengst en beter bestendig is tegen klimaatverandering." 

Bekijk hier tot slot een overzicht van de acht geleerde lessen van de 11 Lighthouse Farms door MSc student Samuel van Rozelaar van Wageningen University & Research.
Lighthouse Farms - alle 11

 

 

 

 

 

 

Onze certificeringen