Jaco Burgers vertelt over problematiek in afzet biologisch & eiwitgewassen


Op 8 mei 2022 nam de tv-uitzending van Pointer een belangrijk vraagstuk onder de loep: Wie betaalt de duurzame boer?

Er zijn veel overheidsrapporten en plannen geschreven over wat er moet gebeuren in de landbouw: Minder stikstofuitstoot, meer aandacht voor biodiversiteit, minder broeikasgassen en graag ook nog een beetje diervriendelijker. Van boeren wordt heel wat verandering verwacht in de komende jaren maar de vraag is hoe dit kan worden gerealiseerd. 
 

Uit de uitzending blijkt dat het geen probleem is om de boeren te vinden die dit willen doen, echter de kosten die duurzamere landbouw met zich mee brengt worden nu niet betaald. Uit de reportage blijkt dat veel consumenten bij hun aankopen niet op duurzaamheid letten en niets weten over de productieomstandigheden van hun eten of over het belang van het aanpassen van hun voedselpatroon voor hun gezondheid. Consumenten die duurzame producten wél willen kopen, kunnen dit met grote moeite vinden in de supermarkt, waar de verkoop en marketing voor duurzame producten een klein aandeel heeft.  

Biologische markt is in onbalans

Als directeur van het grootste Nederlandse biologische akkerbouw en groenteteeltbedrijf ERF, bespreekt Jaco Burgers met presentator Huub Floor van Pointer (vanaf minuut 9.45) dat de markt in onbalans is en hoe op dit moment het aanbod in de supermarkt bepaalt wat de consument koopt. Een duurzaam product wat wel hard groeit is de vleesvervanger, waarvoor de Nederlandse overheid graag eiwitgewassen wil telen in eigen land. Jaco laat (vanaf minuut 18.20) zien hoe dit kan met de veldbonen-teelt, een kwalitatief ingrediënt voor de vleesvervanger. Bij de fabrikant van de vleesvervangers blijkt dat deze de veldbonen goedkoper kan afnemen uit het buitenland, wat als gevolg zal hebben dat de teelt zal stoppen in Nederland, geeft Jaco aan. Bekijk de uitzending via KRO-NCRV Pointer 

Beeld: KRO-NCRV Pointer

 

Onze certificeringen