Bezichtiging aardappeldemoveld met robuuste aardappelen goed bezocht


De op 20 juli 2022, door BDEKO, Bionext en ERF georganiseerde demoveld bijeenkomst is goed bezocht door kwekers, telers, handelshuizen en andere geïnteresseerden. Ca. 60 mensen lieten zich op locatie informeren over de resultaten van de robuuste aardappelrassen en gingen in discussie over de verdere ontwikkeling van deze rassen, het marktperspectief van de robuuste rassen en het vervolg van het Convenant robuuste aardappelteelt. De organisatie kijkt terug op en goede en interessante bijeenkomst.

Sinds 2019 is ERF betrokken bij het onderzoek naar, en de ontwikkeling van het kweken van robuuste aardappelrassen. Robuuste rassen zijn aardappelrassen die geen of weinig bestrijdingsmiddelen nodig hebben en kunnen daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze rassen zijn minder gevoelig voor dé aardappelziekte Fytoftora.

Als onderdeel van het Convenant zijn er in Nederland op 3 plaatsen biologische demovelden  waar, voor een goed vergelijk,  32 dezelfde rassen geteeld worden. De velden zijn gelegen in Kollummerwaard, Oude Molen en Zeewolde. ERF beheert het proefveld in Zeewolde. De resultaten van ons demoveld zijn tot nu toe goed, er is nog geen Fytoftora aangetroffen. Tijdens de bijeenkomst op 20 juli 2022 bezochten de deelnemers in twee groepen het demoveld en kregen zij uitleg van de betreffende handelshuizen.

De ontwikkeling van deze schimmelbestendige biologisch veredelde aardappelrassen zijn ook interessant voor de niet biologische boeren. Immers door steeds strengere milieuwetgeving wordt het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen meer en meer ontmoedigd.

Het project en de demonstratie van de robuuste rassen is een samenwerking tussen BDEKO, Bionext, ERF en Eising advies. Het project wordt gesubsidieerd door Provincie Flevoland.

Lees ook:
"Robuuste aardappelrassen ook heel geschikt voor de niet bio-boer"   

Proef-demoveld
 

Onze certificeringen